Laittaessani tätä nettisivustoa pystyyn etsin käsiini kasan huviloita ja arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoja. Tarkoitus oli niitä samalla lueskella ja tehdä teksteistä lainauksia omaan sisältötekstiini. Vaan eipä minulla ollut aikaa kirjoja selailla, sillä aika hupeni sivuston teknisessä toteutuksessa, kuvien muokkaamisessa ja isäni muistelmia lukiessa.
Kaivoinkin kirjat uudelleen esiin nyt, kun sivuston runko on pystyssä ja muutama artikkelikin on jo kirjoitettu. Suomalainen huvilakulttuuri on kiinnostanut minua pitkään ja nyt halusin tietoa etenkin sen historiasta. Kesähuviloiden sisustamisesta on olemassa lukematon määrä kirjoja ja lehtiä, arkkitehtuurista tai historiasta kertovia vähemmän. Listaan tähän kaikki, jotka minulla oli nyt työpöydälläni. Osa löytyi omasta kirjahyllystä (muutama oli kulkeutunut sinne perintönä vanhempieni kirjahyllystä), osan lainasin kirjastosta. Lista ei ole mikään kattava katsaus alan kirjallisuudesta, pikemminkin raapaisu.
H – niin kuin huvila / Heli Thoren ja Ulla-Maija Lähteenmäki / Moreeni 2017
Kirja on tyyliltään fiilistelykirja, joka sisältää runsaasti kuvia kymmenestä huvilasta eri puolella Suomea. Kivoja ideoita ja yksityiskohtia remontoimiseen.
Happy Homes / Jonna Kivilahti ja Krista Keltanen / Cozy Publishing Helsinki 2017
Englannin kielinen kirja esittelee suomalaisia kesämökkejä (hideaways – kuten kirjassa paikkoja kutsutaan). Joukossa on uusia arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia sekä kunnostettuja vanhoja taloja. Kauniisti kuvitettu ja taitettu kirja. Tutustuisin tarkkaan, jos olisin rakentamassa uudisrakennusta!
Laiturilla / Johanna Lehtinen, Tanja Hakala / Docendo Oy 2015
Esittelee kesäkoteja veden äärellä Suomessa. Kivoja sisustuskuvia ja laiturifiilistelyä. (Kirja puuttuu kuvasta)
Perinnemestarin Kesämökki / Hannu Rinne / WSOY 2015
Remonttiopas mökin remontoimiseen ja vanhan rakennuksen kunnostamiseen. Kirja kuuluu Perinnemestari -kirjasarjaan, jossa on hyviä muitakin oppaita. Uusin kirja ”Materiaalioppi” kiinnostaa kovasti. Selailen usein Perinnemestarin Kesämökki -kirjaa ja luen yhdessä Panu Kailan Talotohtori -kirjan kanssa.
Halpoja kesäasuntoja, Aitan piirustuskilpailussa v. 1928 palkitut ja lunastetut ehdotukset / Otava 1928
Kirja esittelee huvila-arkkitehtuuria 1920-1930 -luvuilta. Silmiinpistävää on kilpailun kummankin sarjan voittajan Alvar Aallon aikakauteen nähden erittäin modernit huvilasuunnitelmat. Toinen kiinnostava asia on huomata useassa suunnitelmassa samoja yksityiskohtia ja tyyliä kuin Puu-Käpylän arkkitehtuurissa, kuuluvathan rakennukset samalle aikakaudelle.
Huviloita, saunoja / Harri Hautajärvi / Rakennustieto Oy 2006
Kattava katsaus huvila-arkkitehtuurin historiaan. Kirja esittelee eri aikakausien kesähuviloita ja saunoja, arkkitehtooninen lähestymiskulma, mukava lisä sisustuskirjoille. Olen lukenut tarkkaan varsinkin kirjan alkupuolen, joka tiivistää huvilakulttuurin synnyn Suomessa.
Rakas kesäkoti / Leena Nokela, Katja Hagelstam / WSOY 2014
Kokoaa myös suomalaisen kesämökkeilyn ja huvilakulttuurin historiaa, varsinkin kirjan alkupuolella. Kirja esittelee myös kymmenen erilaista kesäkotia, kartanosta piilopirttiin. Kustakin kesäkodista kerrotaan paikan historia ja tarina, kertomuksia on mukava lukea.
Alvar Aalto – Villa Mairea / Juhani Pallasmaa / Vammalan Kirjapaino Oy 1998
Englanninkielisessä kirjassa esitellään Alvar Aallon 1938-39 suunnitteleman Villa Mairean arkkitehtuuria ja ympäristöä, sekä suunnittelun eri vaiheita. Kirja kiinnostaa minua, sillä uskon tämän rakennuksen olleen yksi esikuva arkkitehti-isälleni Villa Atriumia suunnitellessa.
Aarne Ervi – Tilaa ihmiselle / Erika Johansson, Juhana Lahti, Kristiina Paatero / Art Print Oy 2010
Kirja on julkaistu Rakennustaiteen museon näyttelyn yhteydessä 2010. Kirja on kattava läpileikkaus kyseisen arkkitehdin suunnitelytöstä. Muutama kesähuvila jäi mieleen ja kuvat katsoin erityisen tarkkaan läpi, sillä äitini työskenteli Aarne Ervin toimiston arkkitehtinä vuosina 1952-55. Ja sieltähän se äiti löytyikin muutamasta kuvasta 🙂
Mikä on sinun kesämökkeilyyn liittyvä lempikirjasi?