Uusi laituri

Kytömäen laituri

 

Pakkasten paukkuessa on Villa Atriumin remonttirintamalla kovin hiljaista. Niinpä on hyvä hetki kertoa huvilan aiemmista, jo valmistuneista remonteista. Ajattelin aloittaa laiturista, joka valmistui talvella 2015. Laiturin uusiminen oli remonttilistan ensimmäisiä kohteita (hirsimökin katon paikkauksen lisäksi), onhan laituri kesähuvilan yksi käytetyimmistä ulkotiloista.

Laituri 1930-luvulla ja soutuvene
Laituri 1930-luvulla

 

Laituri 2011
Tapaninpäivä myrskyn jälkeen 2011

Rannassa toki on aina ollut laituri (varmaan kymmenkunta erilaista) 1930-luvulta alkaen. Viimeisin rakennettiin luultavasti 1980-luvun loppupuolella ja sitä oltiin vuosien varrella paikkailtu ja suoristettu, silti se oli viimeiset 10 vuotta osittain veden alla ja vino. Tapaninpäivän myrskyssä vuonna 2011 laituri yritti karatakin, hinasimme sen vielä paikoilleen, sillä se sai edelleen hoitaa tehtäväänsä muutaman vuoden.

Laituri 1990-l
Laiturielämä oli hieman vaikeaa 1990-luvulla

Vuoden 2015 vuodenvaihde oli leuto ja märkä. Onneksi jäätä oli sen verran, että se kesti painomme (minun ja miehen) kun upotimme laiturin tolpat jäähän tehdyistä reistä pohjaan. Tolpat ovat      kestopuuta ja 5,5 m pitkät. Tässä kohtaa on hyvä mainita että järvenpohja on mutaa, syvää sellaista, tolpat upposivat parhaimmillaan 3,5 metriä pohjaan. Tiesimme tästä ja osasimme varata tarpeeksi pitkää puutavaraa. Järven pohja on täynnä erilaisia historiallisia, mutaan upotettuja tolppia 80 vuoden ajalta. Mies sai edellisenä kesänä osan niistä revittyä ylös, osa oli niin tiukassa, että saivat jäädä. Uuden laiturin paikka ja leveys suunniteltiin tarkkaan niin, että vanhat tolpat jäivät sen alle. Tärkeä turvallisuusasia, sillä nyt laiturilta voi huoletta hyppiä joka suuntaan veteen.

Laiturin tolpat pohjaan

Laiturintolppien pystytys

Yli viisi metriä pitkän tolppapuun upottaminen pohjaan (suorassa) vaati hieman kekseliäisyyttä ja luovuutta. Vatupassi oli oleellinen apuväline ja kehonpaino (pomppimalla) riitti voimaksi, jotta tolppa upposi pehmeään mutaan. Mies pomppi ”ristillä” kunkin tolpan päällä, varmasti aika huvittava näky naapureille. Sen kuulemma tunsi kehossa, kun tolppa otti kiinni pohjassa johonkin kovaan (mudan alla on ilmeisesti kovempi savi tai hiekkakerros).

Kun 6 kpl tolppia oli paikoillaan, rakennettiin runkopuut tolppien väliin ja sitten laiturin kansi. Päätyosasta tuli kelluva, pulteilla irroitettava ponttonilaituri. Kellukkeiksi valitsimme kotimaisen kestävän muoviponttonin.  Kesällä 2016 laituri öljyttiin ruskealla puuöljyllä.

Laiturin rungon valmistus

Laituri on nyt ollut paikoillaan kolmen kesän ajan päädyn kelluva laituriosa on ollut paikoillaan myös talvet. Ainoastaan portaat irroitamme talveksi pois vedestä. Ponttonit ovat toistaiseksi kestäneet hyvin jään. Yksi tolpista on vajonnut lisää noin 5cm ja samalla vääntänyt laituria siitä kohdin ja se olisikin tämän talven tehtävä saada tolpat samaan tasoon.

Viimeinen aamu-uinti syksyllä

Laiturista on todella tullut olennainen osa huvilaelämäämme. Perheemme lisäksi laituria käyttää myös laaja valikoima eläimiä: sisilisko, rantakäärme, sorsaperhe, västäräkki ja on sieltä ainakin bongattu. Laituri on myös huvilan näkyvin osa muille järveä käyttäville, saimmekin heti lämpimät onnittelut uuden laiturin johdosta naapureiltamme.

Sorsaperhe laiturilla kesä 2016

Yksi lempihetkistäni on kesäaamu, kun kaikki muut vielä nukkuvat.  Hipsin laiturille teekupin kanssa venyttelemään ja kuuntelen luonnon ääniä. Katsoessani alla olevaa kuvaa tekisi mieli laskea kalenterista päivät milloin tuo aika taas koittaa.. ja se kyllä tulee pian!

 

Joogaa ja teetä laiturilla
Aamuhetki

 

Mukavaa kevään jatkoa!

Pauliina

3 thoughts on “Uusi laituri

    1. Kiitos Ilma! Olen tyytyväinen että sain digitaidoillani tämän sivuston kyhättyä ja olihan tuo laiturikin melko saavutus.. vaikka siitä annan isoimman kunnian Teemulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.