Lomastressiä ja aikaisia aamuja

Tyyni järvi

Pitkästä kesälomastani on kulunut nyt vähän yli viikko. Viikko on tuntunut yllättävän pitkältä, mikä on sinänsä hyvä asia sillä lomaviikot yleensä hurahtavat vauhdilla eteenpäin. Lomafiilis on viikon aikana ollut hyvin vaihteleva, itse asiassa koko lomafiilis on ollut hyvin hukassa.

Muutimme tasan viikko sitten kesähuvilalle, niin kuin teemme joka kesä, kun koulut loppuvat. Toukokuu oli taas kerran hyvin kiireinen, kasvimaat jäivät laittamatta ja useat muut huvilan kevättyöt. Rauhoittelin itseäni koko kevään että ehdin ne hyvin tehdä jahka työt loppuvat ja pääsemme huvilalle asumaan.

Kielot kesäloman alussa

Pari ensimmäistä lomapäivää harhailin aamuvarhaisin pitkin pihaa ja katselin voikukkaa ja ruohoa kasvavia kasvimaita, ajamista vailla olevaa nurmikkoa, keskenjäänyttä kukkapenkkiä, siitepölystä likaisenkeltaista atriumpihaa. Sisällä silmäni porautuivat keskeneräiseen keittiöön ja aivoni loivat epätoivoisesti pitkiä tehtävälistoja. Yöllä heräilin ja etsin puhelimen kelmeässä valossa keittiöön tulevia hankintoja nettikaupoista. Valvomisesta väsyneenä sinkoilin päivisin päättömästi tehtävästä toiseen, yritin tehdä pikkasen sieltä ja pikkasen tuolta. Kaikki jäivät edelleen keskeneräiseksi. Samalla pyöritin kirpparipöytää itsepalvelukirppiksellä ja keräilin tavaroita tulevalle Parolan aseman Rompetorille.

Parolan aseman Rompetori 2019
Mukava päivä jälleen Rompetorilla

Ja itkuhan siinä tuli, useampikin. ”Eihän tässä ole mitään järkeä! Kesälomalla pitäisi nauttia ja levätä! Miksi mikään asia ei valmistu? Miksi raahaan tätä roinaa paikasta toiseen? Miksi kukaan muu ei tee mitään?” Nämä ajatukset pyörivät päässä aamusta iltaan. Muu perhe nautti lomasta, kukaan muu ei ymmärtänyt tuskaani. Koko kevään olin mielessäni suunnitellut ja fiilistellyt asioita, joita tekisin kesähuvilalla kunhan loma alkaa. Näin silmissäni valmiin keittiön, siistit kasvimaat ja maalatun ulkoverhoilun sekä lukuisat pikkuasiat, jotka odottivat valmistumista. Ja oikeasti näiden asioiden tekeminen on just se juttu miksi huvilalla viihdyn. Mutta miksi nyt kaikki ahdisti? Miksi näin vain tekemättömät työt? Keskeneräisyys ahdisti.

Tätä kai kutsutaan lomastressiksi tai ahdistukseksi? Ja taitaa olla aika yleistä? Lomaan ladataan niin paljon odotuksia ja unelmia, että loman vietto muuttuu väkinäiseksi suorittamiseksi. Viime vuonnakin pohdin liiasta tavarasta johtuvaa stressiä blogitekstissä. Monelle lomahaaveet sisältävät matkustelua ja elämyksiä. Itseasiassa niin minullekin. Matkustelu on hyvin lähiseutumatkailua, esimerkiksi eväsretki viereisen järven kalliolle tai aikaisen aamun joogahetki peilityynen järven äärellä laiturilla. Pienet asiat ovat usein niitä elämyksellisiä hetkiä kuitenkin…

Pienet asiat

Lisäksi kesääni kuuluu myös puutarhatyöt, maalausurakat, remontointi ja keskeneräisten asioiden saattaminen loppuun. Suunnittelu, toteutus ja fiilistely on kokonaisen projektin eri osat, joista jokainen tuottaa mielihyvää. Katsoin keväällä tv-sarjoja, joissa ammattilaiset tekivät omistajien toiveiden mukaan (tai ilman toiveita) asunnon tai kesämökin remontin alusta loppuun pikavauhdilla. Mietin, miltä tuntuisi astua silmät sidottuna kesähuvilan pihalle ja kun liina poistetaan silmien edestä, ihastella täysin muuttunutta ulkoasua. Tuntuisiko kesämökki enää omalta kun joku toinen on sen sisustanut ja stailannut? Kaikki on muuttunut kuin taikasauvaa heilauttamalla, ilman pitkäjänteistä hikistä työtä. Entä formaatin eettisyys nykymaailmassa? Kaivinkone kaivaa pihalta vanhan pois ja tilalle tulee usein ruohomattoa (siis nurmikkoa .. miksi? – kysyn minä, joka yritän päästä nurmikosta ja sen leikkaamisesta eroon) tai vanhat huonekalut heitetään pois ja tilalle tuodaan uudet. Täytyy silti myöntää, että haaveilin viime viikolla tästä formaatista useaan kertaan. Uhkailin jo perhettä, että ilmoitan kesähuvilamme ohjelmaan, niin saamme kerralla valmista. No oikeasti, se ei olisi missään nimessä vaihtoehto.

Laskeutuminen kesälomaan on nyt alkanut, pienin askelin. Parhaimpia lomafiilishetkiä ovat varhaiset aamut, kun kaikki muut vielä nukkuvat ja järvi on tyyni. Silloin on tärkeää, ettei tee mitään hyödyllistä, on vaan siinä hetkessä. Teekuppi ja venyttely laiturilla tai järven kiertäminen suppilaudalla. Muita kesälomalääkkeitä ovat esimerkiksi: yö riippumatossa rannassa, uintiretki viereiselle järvelle, pyöräretki jätskikiskalle, leffan katselua kuistilla, iltapäivä kesätorilla tai autolastillinen kesäkukkia lähipuutarhasta.

Stressilääke

Leppoisaa kesää <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.